SVE ŠTO MORATE ZNATI O LEGALIZACIJI OBJEKATA

Država je rešila da uvede red kada se radi o izgradnji objekata i da omogući svima koji poseduju neuknjižene-nelegalizovane objekte da u odredjenom roku legalizuju svoje nekretnine.
Rok za legalizaciju je 11.mart 2009., što znači da se do tada moraju predati zahtevi jer posle tog roka legalizacija neće biti moguća.
Koje su posledice nepodnošenja zahteva u datom roku. Pre svega moguće je plaćanje višestrukog poreza, takve nekretnine biće jako teško prodati, a moguće je i rušenje takvih objekata.
Zato budite savesni legalizujte nekretninu jer možete mnogo izgubiti u suprotnom.
PRAVILNIK O LOEGALIZACIJI Pravilnikom o legalizaciji predviđa se i popust od 60% za sve one koji zahtev podnesu do 31.12.2009.a imaju objekte do 100m2.
Zahtev za legalizaciju se može podneti za sve objekte koji su nelegalno izgradjeni do 11. septembra 2009.
Svi koji su podneli zahtev po starom zakonu ne moraju podnositi ponovni zahtev.

PROCEDURA LEGALIZACIJE

1. Podnošenje zahteva nadležnom organu opštine na čijoj se teritoriji objekat nalazi do 11.03.2010.
2.Nadležni organ utvrdjuje da li je podneta potrebna dokumentacija u skladu sa zakonom i pravilnikom i ukoliko nije u roku od 60 dana traži dopunu dokumentacije.
3.Ukoliko podnosilac zahteva ne dostavi dopunu dokumentacije zahtev se odbija i dostavlja gradjevinskoj inspekcija radi preduzimanja neophodnih radnji.
4.Ukoliko ne postoji mogućnost legalizacije otgan opštine odbacuje rešenje i po prasvosnažnosti ga dostavlja gradjevinskoj inspekciji radi preduzimanja neophodnih koraka.
5.Ukoliko je moguće objekat legalizovati obaveštava se podnosilac zahteva o iznosu koji je potrebno uplatiti u roku od 60 dana, do kada podnosilac treba zaključiti ugovor sa Durekcijom za gradjevinsko zemljište.
6.Po dobijanju i ovog polednjeg dokaza nadležni organ u roku od 15 dana donosi jedno rešenje o gradjevinskoj i upotrebnoj dozvoli posle koje sledi uknjižba nekretnine.

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA

Pored zahteva za naknadno izdavanje gradjevinske dozvole u zavisnosti od vrste objekta potrebno je dostaviti:
Za porodične stambene objekte do 100m2, stanove u stambenim zgradama do 100m2 i objekte preko 100m2 sa jednim stanom

* dokaz o pravu svojine na objektu ili dokaz o zakupu gradjevinskog zemljišta
* fotografija objekta
* tehnički izveštaj o stanju objekta, instalacija, infrastrukturne mreže i spoljnjeg uredjenja koji sadrži geodetski snimak objekta sa kopijom plana parcele
* administrativna taksa

Za stambene objekte sa više stanova, stambeno poslovne objekte i poslovne i proizvodne objekte

* dokaz o pravu svojine na objektu ili dokaz o zakupu gradjevinskog zemljišta
* fotografija objekta
* zapisnik o izvršenom veštačenju o ispunjenosti uslova za upotrebu objekta sa specifikacijom posebnih fizičkih delova koji sadrži geodetski snimak objekta sa kopijom plana parcele
* administrativna taksa

Za pomoćne objekte

* dokaz o pravu svojine na objektu ili dokaz o zakupu gradjevinskog zemljišta
* fotografija objekta
* administrativna taksa

Za objekte izgradjene iz budžeta RS, AP Vojvodine ili lokalne samouprave

* zapisnik o izvršenom veštačenju o ispunjenosti uslova za upotrebu objekta sa specifikacijom posebnih fizičkih delova koji sadrži geodetski snimak objekta sa kopijom plana parcele
* administrativna taksa

Za objekte za koje je izdato odobrenje za izgradnju do donošenja Zakona o planiranju i izgradnji a kojim je odstupljeno od izdatog odobrenja za izgradnju i potvrdjenog glavnog projekta

* dokaz o pravu svojine na objektu ili dokaz o zakupu gradjevinskog zemljišta
* projekat izvedenog stanja
* administrativna taksa

Iskoristite pruženu priliku vaša nekretnina će više vredeti.

Advertisements

25 Comments

 1. 1980. god.sa svim potrebnim papirima i dozvolama izgađujem i useljavam se u kuću, od tada i uredno plaćam porez na imovinu Upravi prihoda, i gradsko građevinsko zemljište, da bi pre neki dan saznala da mi kuća nije legalizovana jer nemam upotrebnu dozvolu. davne 1981. godine tu upotrebnu dozvolu niko nije trežio, i šta sad ja da radim.

  • Poštovana Saveta
   Nakon izgradnje objekta trebali ste zatražiti tehnički prijem vaše kuće nakon čega se izdaje rešenje o upotrebnoj dozvoli(na osnovu koje podnosite zahtev o uknjižbu u zemljišne knjige) ukoliko komisija ustanovi uskljađenost izgrađenog objekta sa građevinskom dozvolom i tehničkom dokumentacijom na osnovu koje se objekat gradio.
   Sada bi trebalo da u nadležnom organu opštinske uprave na čijoj se teritoriji objekat nalazi zatražite izdavanje upotrebne dozvole. Ovo sve pod uslovom da prilikom izgradnje niste odstupili od glavnog projekta i građevinske dozvole jer u tom slučaju morate podneti zahtev za legalizaciju što bi značilo da vem je izneđu ostalog potreban i projekat izvedenog stanja.

   Real House – servis za nekretnine

 2. Poštovani

  Te davne 1980. godine za individualne stambene zgrade niko nije tražio upotrebnu dozvolu, imam projekat (jedna podeblja fascikla, sa mnogo potpisa raznoraznih stručnih i kvalifikovanih ličnosti, čak imam i neki papir ooveren kod suda da je njihovo delanje po tom projektu uredu- banalizujem ali to je to-. E sad u nadležnom organu opštine su mi rekli pod 1. Moram izvaditi kopiju placa (ja je imam u dokumetaciji ali je stara 28 godina-hoće novu da ne bude starija od 6.m.)ali ovi iz katastra štrajkuju i ladno su me otkačili. Pod 2.Tražili mi dozvolu za izgradnju. U zavodu za izgradnju me otkačili jer navodno ta dokumentacija ne postoji, nestala u poplavi.Po mom je bilo bolje da sam gradila na divlje sad mi mogla da dobijem i tu upotrebnu dozvolu, ovako nema šanse. Postoji još jedna mogućnos posto ja moju kuću upotrebljavam već 28 godina i dobro me služi da država ako joj je stalo da zavede red, lepo jednim novim zakonom zaštiti i nas koji smo zidali sa dozvolama.Mnogo hvala na vašem savetu no teorija je jedno a praksa je drugo u ovoj državi bez voznog reda. Imala sam najbolju nameru da budem ispravan i lojalan građanin, no nešto mnogo velikoi moćno (birokratija) se isprečila i osujetila moj pokušaj.

  • Poštovana Saveta
   Na žalost niste vi jedini koji zbog spore administracije, štrajkova, vremenskih nepogoda ili iz drugih sličnih razloga ne možete da završite željeni posao, kod nas i dalje važi izreka „zašto bi bilo jednostavno kada može komplikovano“, ali skrećem vam pažnju da ste i vi malo bili neažurni po pitanju uknjižbe sve ove godine, složićete se, kuća je sazidana pre 30 godina.
   Ipak, nadam se da ćete kuću uspešno uknjižiti.
   S poštovanjem

 3. molio bih vas za konsultaciju vezano za pretvaranje garaze u stambeni prostor
  Garaza je u prizemlju a iznad je stan u vlasnistvu i zakupljujem je mesecno od vlasnika-stambenog
  Da li bih mogao bez toga da je otkupljujem sredim za stanovanje i legalizujem ili
  eventualno napravim promenu namene
  hvala unapred

 4. Molim Vas da mi pomognete.
  Sagradio sam kucu dimenzija 14*8m(prizemlje i visoko potkrovlje), planirao sam da u njoj budu 4 odvojena stana, sa zajednickim ulazom. Predao sam za legalizaciju, pa me zanima da li mogu da prodam neki od stanova ili je potrebno prijaviti to na odredjeni nacin tj kao objekat tog tipa, tj zgradu. Zanima me takodje, da li je ovakvu kucu moguce legalizovati na vise lica, tako da po svakom licu, tj vlasniku, kvadratura bude manja od 100 kvm, da bi se uklopili u cenu legalizacije sa popustom? Hvala!

  • Poštovani

   Legalizacija objekata nije moguća na više lica jer legalizaciju mora da vlasnik nekretnine.
   Ukoliko želite prodati jedan od stanova u kući potrebno ga je etažitari i izdvijiti kao posebnu jedinicu i tako muknjižiti ukoliko dobijete dozvolu za tako nešto ili prodavati kao idealan deo – suvlasništvo ali u praksi takve se nekretnine jako teško prodaju.

   S poštovanjem

 5. Molio bi vas za pomoč;
  Napravio sam stambenu jedninicu,na zemljistu koje sam kupio od opštine i imam sve papire uredne.Moj prvi komsija ima bespravno sagradenu garazu na samoj granici sa mojim zemljistem,njegova okapnica prelazi u moj posjed,ta garaza je napravljene 92 i provjerio sam u Općini da nema papire,Sporno je slijedece; moji otvori i balkon po proektu kuce dledaju na njedovu garazu, ustvari terasu tj krov garaze koji koristi kao terasu,sad on zeli da izvrsi nadgradnju te garaze cime bi zatvorio jedan dio moje kuce u potpunosti tj, drugi sprat iako vec je prvi zaklonjen ili da mi uklonimo otvore.
  DALI MU JA MOGU OSPORITI LEGALIZACIJU POSTOJUCE GARAZE, I ONEMOGUCIT DALJU GRADNJU….
  HVALA VAM

 6. Kupio sam stan u potkrovlju od 50m2 u zgradi koja ima gradjevinsku dozvolu za Po+Pr+2+Pk.Investitor je sagradio zgradu i pokrio.Posto je probio sve rokove,a kupci-stanari/ukupno 16/koji su isplatili svoje stanove u celosti,su bili prinudjeni da se usele, uz saglasnost investitora koji im je i dao kljuceve stanova.Zbog nemarnosti investitora zgrada je do dana danasnjeg na gradjevinskom prikljucku za elektricnu energiju i sa nekim nedostacima,a tehnickog prijema objekta,nije ni bilo.Vise od godinu dana se nista ne desava,a ogovor investitora je:cekam legalizaciju.Sada je prodao tavanski prostor oko 40m2 i hoce da napravi stan od 50-60m2,praveci 4 badze i odredjene nadzidke,dobijajuci na kvadraturi,menja kako unutrasnji tako i spoljasnji izgled dosadasnjeg krova.Svi vlasnici stanova se protive tome,napominjem da su svi stanovi isplaceni u celosti.PITANJE : Da li se mi vlasnici-stanari pitamo nesto,da li i na koji nacin mozemo da osporimo navedenu nadgradnju ? Unapred se zahvaljujem,s postovanjem Jovica.

 7. Imam i ja pitanje u vezi ospravanja legalizacije komsijine terase koju je on izidao u prostoru zajednickog dvorista i prisvojio je svom stanu u prizemlju.

  Suski procesi teku, ali me ipak zanima da li se moze legalizovati ceo objekat (stambena zgrada, 9 stanova, privatno zemljiste) ali bez te terase.

  Da li on moze da legalizuje pre odluke suda, tj. bez moje saglasnosti? (on nije vlasnik zemljista, ja jesam 1/4)

  Napominjem da sam sve uredno prijavljivao gradjevinskoj inspekciji na vreme (onaj stav vrhovnog suda, da ako se protivis od pocetka sporne gradnje onda mozes da osporis legalizaciju).

  Zasto zakon nije predvideo makar neke saglasnosti medju suvlasnicima a ne ovako da izgleda da svi mogu da legalizuju sve pa i ono sporno?

 8. postovani,
  molim Vas ako mozete da mi odgovorite na mojih par pitanja. Iznjecu vam ukratko moj slucaj
  -vlasnik sam kuce, koji zeli da prodam, ali u opstini, na cijoj se teritiriji nalazi kuca, su mi rekli da kucu moram da upisem (tehnicki prijem kuce) jer ona na mojoj parceli ne postoji, kako bi je mogla prodati. Naime, kuca ima gradjevinsku dozvolu, i mojji roditelji su je sagradili 1990 godine. Mozete li mi reci sta mi sve treba od dokumenata za taj upis, i koliko taj postupak traje. Hvala Vam unaprijed

 9. Poštovani

  Ukoliko imate građevinsku dozvolu potrebno je da u nadležnoj opštini zatražite tehnički prijem dobijanje upotrebne dozvole. Upotrebna dozvola se izdaje u roku od mesec dana. Nakon dobijanja upotrebne dozvole potrebno je da kuću uknjižite u katastar nepokretnosti. time bi vaša kuća bila uknjižena i spremna za prodaju.

 10. I ja imam pitanje u vezi legalizacije kuce. Kucu smo napravili pre 4god.ali nismo podneli zahtev za legalizaciju do 13. marta zbog neresenih imovinsko-pravnih odnosa.Interesuje me da li i kako mozemo legalizovati kucu?
  pozdrav,Jelena

  • Poštovani
   Ukoliko ste imali gradjevinsku dozvolu kada ste počeli graditi kuću, legalizacija se ne odnosi na Vas. Legalizacija se odnosi na objekte izgrađenje bez odobrenja za gradnju kao i za objekte gde se odstupilo od odobrenja za gradnju odnosno projekta (gde je uglavnom dozidano više nego što je bilo dozvoljeno ili je naknadno dozidano).

   • Poštovani
    Bez obzira što ste imali neraščišćene imovinske odnose trebali ste podneti samo zahtev do isteka roka za legalizaciji. Zahtevi se više ne primaju, ali vam savetujem da odete u vašu opštinu i pitate ih šta da činite. Pominje se u zadnje vreme i dodatni rok za legalizaciju, ali to izuskuje i promenu postojećeg zakona.

 11. postovani,
  imam jedno pitanje. dala sam kaparu za stan (novogradnja). zgrada ima dozvolu za podrum, prizemlje i 3 sprat. stan koji sam ja kaparisala je na 4 spratu i u postupku legalizacije je kao adaptiran tavanski prostor. interesuje me da li moze da se desi da taj sprat ne bude legalizovan i sta to znaci? da ce doci da poruse taj 4 sprat na kome ima jos 6 stanova…? da necu moci kasnije ako zatreba da ga prodam?
  hvala unapred

 12. Kuća sa tri stana zajednički ulaz i podrum.stanovi su zajednički gradzeni sa mojim sinovima.sva troje smo podneli zahtev za legalizaciju.kako ukniziti svako svoj stan ako se plač vodi samo na moje ime

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s